Tibor Pačan, nazývajú ma Šaman

0914 136 959
Tbor Pačan

V malej obci Nový Salaš pri Sanci má svoju "ordináciu" ľudový liečiteľ Tibor Pačan. Boli sme ho navštíviť

Odkedy vraj prežil svoju smrť, dokáže vyliečiť aj rakovinu

Sú veci medzi nebom a zemou. Tzv. ľudové liečiteľstvo patrí medzi ne. Je zahalené závojom tajomstva, mystikou aj pochybnosťami o jeho reálnom fungovaní. Jedným zo Slovákov, ktorí vraj ovplývajú výnimočnými schopnosťami, je aj rómsky liečiteľ Tibor Pačan. Medzi Košičanmi je jeho meno známe, lebo istý čas pôsobil v našom meste. Odtiaľ sa však presťahoval do dedinky Nový Salaš (pri Slanci), kde poskytuje služby vo svojom rodinnom dome. K množstvu klientom mu dopomohol nielen chýr, ktorý o ňom koluje, ale aj jeho internetová stránka v češtine, angličtine a nemčine.

Keď sme dorazili na miesto, spred jeho domu práve odchádzalo "sedmičkové BMW" s košickou poznávacou značkou. "Ku mne chodia všelijakí ľudia, ale v poslednom období ľudia na vyšších miestach. Toto bol vysokopostavený človek z jednej banky. Liečim ho," vraví T. Pačan. "Chodia za mnou ľudia z Bratislavy, Čiech, z celej Európy. Ubytujú sa u mňa, alebo niekde tu, v Novom Salaši."

T. Pačan je Róm menšieho vzrastu s tajomným uhrančivým, ale pritom veselým pohľadom. Usadil nás do predsiene svojho domu. Všade kde sa pozrieme, sú obrazy svätých, sošky a rôzne ďalšie dekoratívne predmety s kresťanskou symbolikou. Duch náboženstva sa nesie celým domom. Liečiteľ je silne veriacim človekom. Bodaj by nie, keď dokáže zázraky... "Veriacim som bol vždy. Aj predtým ako som prežil vlastnú smrť a získal moc liečiť.

Narodil sa pred 47 rokmi v dedinke Hranovnice pod Tatrami. Ako 14-ročného ho hospitalizovali v nemocnici na zápal mozgových blán. "Túto jazvu mám potom, čo ma operovali," ukazuje miesto v blízkosti ucha na pravej strane tváre. "Neúspešne. Pod rukami lekárov som zomrel. Konštatovali smrť. Na tretí deň som sa však v truhle počas pohrebného sprievodu prebudil. Búchal som na ňu a tí čo ma držali, sa strašne zľakli. Truhlu pustili na zem a rozutekali sa. Po chvíli prišiel otec a vrchnák na truhle vyrazil. Ešte šťastie, že mama nedala lekárom súhlas na pitvu. Vravela mi, že mala sen o tom, že budem žiť."

Na to, čo sa s ním dialo počas dní, keď bol mŕtvy, si pamätá dodnes. Pozeral sa na svoje telo z výšky. Videl vraj, ako pri ňom narieka celá rodina. "Videl som sa, ale zároveň som cítil bozky, ktoré mi dávali na líce. Cítil som veľkú bolesť a smútok. Plakal som sám nad sebou. Nebolo to príjemné. Potom som sa však ocitol v raji. Bola tam pekná zelená tráva a veľa duchov, ktorých som tam síce poznal, ale na zemi som sa s nimi nestretol. Boli to moji zomrelí príbuzní. Vítali ma. Zjavila sa mi Panna Mária a povedala mi, že budem požehnaný medzi živými, že budem tým, cez ktorého ľudia uveria v Boha a že ma spozná celý svet. Chytila ma za ruky a povedala, že ešte za mnou príde." V tom momente sa zobudil. Šťastný, že je opäť na svete.

O svojich schopnostiach vtedy ešte nevedel. Cítil sa úplne normálne. Svoju odlišnosť po prvý raz zbadal po pol roku od udalosti. Vtedy, keď sa s kamarátmi stavil, že zhltne veľkú železnú maticu. "Ťažko mi šla dolu hrdlom. Musel som sa napiť vody. Podarilo sa. Kamaráti, ktorí to videli, však hneď utekali za mamou a povedali jej, čo som urobil." Tá neváhala a okamžite ho odniesla na pohotovosť. V čakárni ho premkol veľký strach z toho, čo s ním lekári tam vo vnútri bielej ambulancie znovu budú robiť. Intenzívne začal myslieť na maticu vo svojom žalúdku a naraz mu vyletela z úst. "Keď to moja mama zbadala, ešte ma riadne zbila. Potom som to doma skúšal s chlebom. Vymodelovával som zo striedky guličky a hltal som ich. No naspäť som ich zo seba už nevedel dostať."

O niečo neskôr pobadal, že sa okolo neho dejú zvláštne veci. Keď zaspal pri zapálenom svetle v kuchyni, praskali žiarovky. "Pozeral som na lyžičku, ktorá sa sama odseba začala krútiť. Povedal som to mame a tá sa vôbec nebála. Povedala mi, že to robí starý otec, že nás navštívil. Na druhý deň mi napadlo znovu sa pozrieť na lyžicu. Opäť sa krútila. Takto som to skúšal ešte niekoľkokrát a zistil som, že to nerobí duch starého otca, ale ja."

Samozrejme, že sme túto schopnosť pohybovať predmetmi silou vôle chceli vidieť. "Nie, teraz to neurobím," reagoval liečiteľ. "Nemám na to dosť energie. Mal som dnes už veľa pacientov, takže to nedokážem. Na to musím byť čerstvý. Každé liečenie mi energiu odoberá. Keď si večer ľahám spať, som veľmi unavený," vysvetľuje. "Uvidíte to v televízii. Markíza a Jojka natáčali, ako to robím. Aj papier som pred nimi zapálil. Ale to sa celkom dobre nevydarilo, lebo som už tiež nemal dosť energie, takže začal len trošku dymiť."

Hltá mince, robí röntgen

Na všetko ale energiu nebolo treba. "Niečo vám predsa ukážem. Chcete vidieť, ako prehltnem mincu pre vaše stastie?," pýta sa. Samozrejme, že sme chceli. Pýtal si 10-korunáčku, no keďže sme nemali, vyťahol jednu z vrecka svojich nohavíc. Korunáčku nechcel, ba ani "päťku"... "Poďte za mnou," zavelí T. Pačan a vedie nás spolu s fotografom do vedľajšej izby. Púšťa prehrávač s ezoterickou hudbou, chytí mi ruky, zavrie na chvíľu oči a sústredí sa. Pripraví si pohár s vodou vedľa na stolík, vloží si mincu do úst a s viditeľným úsilím ju niekoľko sekúnd prehĺtava. Berie pohár a rýchlo zapíja. Otvorí ústa dokorán, dvíha jazyk, aby sme sa mohli presvedčiť, že mincu naozaj zhltol. Vyzerá to naozaj tak, že poputovala do jeho žalúdka. Nahmatá si niečo na bruchu a ukazuje, že je tam. Nasleduje proces "vyvrátenia" mince. Bez viditeľného úsilia má mincu opäť v ústach. "Ak ju položíte na boľavé miesto, bolesti sa stratia. Je nabitá liečivou energiou, ktorá v nej vydrží 10 rokov." Aha, v tom je pes zakopaný. Keby prehltol kornáčku, dlho by som z nej osoh nemala...

"Chcete vidieť ešte niečo? Uobím vám rengen. Energiou vam presvietim telo," zberá sa na ďalšiu demonštráciu svojich schopností. Berie čistý kancelársky papier a priloží mi ho na brucho. Pýta sa, či cítim teplo. Teplo som cítila ale nebolo to žiadna páľava, také teplo vydáva každá ľudská ruka... Po troch minútach celá procedúra skončila. "Počkajte ma vonku, o chvíľu vám rengen donesiem," povedal a zmizol za dverami. Asi o päť minút som mala svoj netradičný rengen v rukách. Na papieri boli nejaké podivné kruhy. Človeku obdareného troškou obrazotvornosti, by pripomínali slučky urobené krúživým pohybom nad plameňom sviečky. Dozvedám sa že som v poriadku a zdravá - znel jeho ortieľ.

Zlých ľudí nelieči

Po týchto ukážkach pokračujeme v prerušenom rozhovore. O tom, že jeho ruky majú zázračnú moc, prvýkrát zistil ako 16-ročný. Ťahal s kamarátmi drevo z lesa a na jedného z nich spadol strom. Odniesla si to kamarátova noha. Mal otvorenú zlomeninu a od bolesti vrieskal ako najatý. "Nevedel som, ako mu pomôcť, ale chcel som niečo robiť, tak som mu to boľavé miesto chytil. Hneď stíchol a povedal, že keď mu to miesto držím, tak ho noha nebolí," opisuje. Takto mu nohu musel držať každú chvíľu, kým ho zniesli z lesa do nemocnice. Chlapec sa o túto skúsenosť potom s ľuďmi podelil. Netrvalo dlho a T. Pačana vhľadala žena, ktorá trpela veľkými bolesťami chrbtice. Pomohol aj jej. Chýr o jeho zázračných rukách sa potom šíril rýchlo. Každým dňom za T. Pačanom chodilo viac a viac ľudí. Prišli aj novinári a prvá zmienka o jeho schopnostiach vyšla v Podtatranskom denníku.

V liečiteľovom dome bola v čase našej návštevy ubytovaná pacientka z Čiech. Nechcela byť menovaná, ale svoje skúsenosti s liečbou T. Pačana nám opísala. Má rakovinou, lekári jej veľkú nádej nedávajú. Už niekoľko mesiacov trpí veľkými bolesťami. "Mám sa oveľa lepšie. Už prvýkrát, keď na mňa položil ruky, cítila som, ako bolesti ustupujú. Drží ich na mne 15 alebo 20 minút a sála z nich teplo. Po každej liečbe sa cítim lepšie a lepšie. Teraz mi je podstatne lepšie ako pred troma dňami, keď som tu prišla," opisuje. Túto ženu čaká ešte sedem dní liečby, aby sa zbavila nádoru, ktorý jej rozožiera vnútornosti...

Liečiteľ uzdravuje ľudí prikladaním rúk na tie časti tela, pod ktorými sídli chorý orgán. Bolesti vie údajne odstrániť okamžite, nádory každým prikladaním rúk zmenšuje. "Ja ich svojou energiou ožiarim a postupne vypálim. Na vyliečenie nádorov je potrebných 10 dní liečby, počas ktorých prikladám ruky na miesto trikrát až štyrikrát za deň. Potom nádor zmizne alebo po ňom zostane nejaká neaktívna stopa." Pomáha nielen pri všetkých fyzických ale aj psychických ťažkostiach. Tvrdí, že liečivá energia, ktorú ľuďom dáva, sa mu dvakrát vráti späť. "Keby som vysielal zlú energiu, tak by sa mi tiež vrátila. Ak niekto niečo zle robí alebo zle myslí, tak sa mu to nejakým spôsobom vráti. Aj v podobe choroby."

Ochorenie diagnostikuje podľa aury, ktorá každého človeka obklopuje. "Zdravý človek má rôzne odtiene modrej farby. Veľmi chorý má okolo seba auru hnedej farby a človek, ktorý zanedlho zomrie, má čiernu auru." T. Pačan má údajne jasnovidecké schopnosti, ktoré mu presne ukážu chorobu osoby, na ktorú sa práve sústredí. "Diagnostikuje" človeka aj z fotografie. "Ľudia často využívajú túto možnosť, lebo si chcú overiť, či naozaj mám schopnosť liečiť. Teraz nedávno mi poslal fotku jeden vládny činiteľ českej republiky," ukazuje fotku významného českého politického predstaviteľa. "Keď som mu zavolal a povedal, že má rakovinu žalúdka, tak sa tak zľakol, že okamžite zrušil hovor. Ale potom sa ozval a objednal sa na liečbu," smeje sa liečiteľ. Ako ďalej vraví, predpovedal smrť pápeža i to, že posledné voľby vyhrá Róbert Fico. Vyhľadávajú ho politici, herci, speváci a lekári, ale aj mafiáni. Mená však zverejniť nemôže. "Nechápem, prečo nechcú aby sa o tom, že som ich liečil, niekto dozvedel? Prečo to zatajujú?," zjavne ho takéto farizejstvo ľudí trápi a nechápe ho.

Na služby liešiteľa čaká denne aj 40 ľudí. "Dlhé rady áut mi stoja pred domom už od siedmej. Všetkých nestihnem vybaviť. Denne sa môžem venovať maximálne 10 ľuďom. Viac energie nemám," konštatuje. V súčasnosti je v jeho objednávacom kalendári zapísaných 150 ľudí, ktorí čakajú až sa dostanú na rad. A aká je cena za uzdravenie? "Každý mi dá toľko, koľko uzná za vhodné a na koľko si cení svoje zdravie. Nepýtam konkrétnu sumu. Dávajú rôzne. Tí bohatší viac, aj auto."

Aj keď T. Pačan lieči každého, kto mu zaklope na dvere, niektorých ľudí odmietne. Takých, z ktorých cíti zlú energiu. "Veľmi zlých ľudí nechcem liečiť. Jedného takého známeho košického politika a podnikateľa som odmietol a o niečo na to zomrel. Každá choroba, ktorú človek má, je dôsledkom jeho negatívneho konania v živote, jeho hriechov. Je to vlastne ich trest. Mám skúsenosť, že aj tí najhorší ľudia si o sebe myslia, že sú dobrí..."

A ako vidí T. Pačan ľudí a svet v budúcnosti? "V 22. storočí budú ľudia veľmi vyspelí. Budú viac duchovní, budú lepší. Nebudú tak lipnúť na majetku, budú oslobodení od hmotného sveta. Nebude im záležať na tom, koľko čoho majú alebo či majú viac ako tí druhí," dodáva na záver.

Andrea BOŽINOVSKÁ
Článok z stránky http://kosice.korzar.sme.sk/c/4449240/v-malej-obci-novy-salas-pri-sanci-ma-svoju-ordinaciu-ludovy-liecitel-tibor-pacan-boli-sme-ho-navstiv.html

Zaujímavé články

Diagnózy pri ktorých mám zrejmé preukázateľné výsledky.

Životný príbeh

Ako 14-ročný som zomrel na zápal mozgových blán. Už ma pochovávali, ležal som v truhle. Nechal som si fotografie na pamiatku. Všetko to ale začalo skôr. Celý clánok

Audio nahrávky